STANOVANJE ELEGANTNEGA UDOBJA

Avtorji: Petra Zakrajšek, Sara Hočevar
Leto izvedbe: 2018-2019
Kvadratura: 108 m2
Foto: Miran Kambič

Stanovanje smo zasnovali z ljubeznijo do družine, ki biva v njem – njihova odprtost, gostoljubnost in neomajno zaupanje so nam dovoljevali, da smo se prepustili prostoru in njihovim željam. Naročnika sta pri opremi prejšnjega stanovanja prisegala na beli minimalizem in tako smo nežnost in svežino kot stil oblikovanja novega doma poskušali zadržati kot izhodišče ter ga v detajlih nadgradili s simpatičnimi kontrasti, nežnimi barvami in različnimi teksturami materialov. 

Glavno vzdolžno potezo od vhoda do spalnice smo odprli (odstranili smo predelno steno) ter s tem po celotni globini spustili svetlobo, spalnica pa je oživela kot oaza v malem, ki združuje toaletni, spalni in garderobni del. Spalnica je likovno nadgrajena s tapeto Wall & Deco, presežni element pa je samostoječi kopalniški pult, na katerem počiva prefinjen umivalnik in nad katerim visi samostojno ogledalo iz medenine. Pipe Gessi v črnem sijaju dopolnjujejo Antonio Lupi stekleno banjo, na nasprotni steni pa je garderoba zaključena z butično stensko lučjo Delightfull.

Pri oblikovanju bivalnega dela nas je vodilo ravnovesje, ki ga vzpostavljajo sredina prostora, teža glavne stene in njen kontrast s stekleno fronto po celotni dolžini.
Kuhinjski del je simetričen in na obeh straneh obdan z visokimi elementi, kuhinjski otok pa v barvnem kontrastu deluje kot negativ kuhinjskemu izrezu s pultom in visečimi zgornjimi omaricami. Bivalni sklopi se skozi celoten prostor po centralni osi gibajo v zaporedju in tako delujejo enakovredno in uravnoteženo.

Navdih za intimen občutek svežine in prefinjenosti prostora smo našli v olju na platnu slovenske slikarke Metke Krašovec. Postavili smo ga kot osrednji in edini likovni element in s tem sledili minimalizmu na eni strani ter dominanci na drugi, slika pa je tako postala nepogrešljiv element prostora. Bivalni del tako dopolnjujejo mehka in preprosta svetila ter parket v teksturi ribje kosti, zanimivo oblikovana jedilna miza podjetja Pottoco in organska mehkoba sedežne garniture Patricie Urquiola pa prostor povezujeta v elegantno celoto.